December 5, 2020

23 November 2020 current affairs In Hindi

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Today ” 23 November 2020 current affairs In Hindi Pdf Download ” with a pdf download link. Current affairs quiz is published daily in English on this website. If you want to download current affairs quiz questions or current affairs Pdf daily, then visit this website daily.

23 November 2020 current affairs In Hindi Pdf Download

(1) has won the Booker Prize of the year 2020 for his debut novel “Shugi Bain”?

Answer – Douglas Stuart

Important Point –

  • The 2020 Booker Prize has been won by Douglas Stuart (a Scottish-American writer and fashion designer) for his debut novel, “Shugi Bain”.

Shugi Bain:

  • The novel is based on the life of a boy, Shugi, who is a poor boy and whose mother Agnes is struggling with a drug problem.

Top 10 Current Affairs: 23 November 2020

(2) At which place structural remains of an incomplete grand temple of the Kakatiya dynasty have been found?

Answer: Telangana

Important Point –

  • Structural remains of the incomplete grand temple of the Kakatiya dynasty have been found at Mamunoor in the Warangal urban district of Telangana.
  • The character of the temple is similar to the Thousand Pillar Temple built by King Rudradeva Maharaja of the Kakatiya dynasty.
  • It is estimated that King Dev of Ganapati (1199-1262 AD) may have initiated the construction of this mansion.

 

(3) Ministry of Petroleum and Natural Gas and Steel ………………………… Seismic survey operation of Oil India Limited in the state is introduced?

Answer: Odisha

Important Point –

  • The Ministry of Petroleum and Natural Gas and Steel has launched a seismic survey operation of Oil India Limited in the Mahanadi Basin of Odisha.
  • According to the ministry, the discovery of oil and gas
  • Will help in the socio-economic development of Odisha.
  • The estimated cost of the seismic survey is Rs 220 crore.

Current Affairs in Hindi

(4) Life Insurance Corporation of India has launched a digital application named …………………….

Answer – ANANDA

Important Point –

  • It has received tremendous response from all the intermediaries of the corporation.
  • This will facilitate the completion of the proposal.
  • Which is completely paperless and completely digital.

 

(5) President Ram Nath Kovind accepted the identity cards from the country …………………………. Huh?

Answer: Tajikistan

Important Point –

  • President Kovind said that the Kovid-19 epidemic has made it imperative that we ensure global cooperation for the collective health and economic welfare of mankind.
  • He thanked these governments for supporting the provisional candidature of the United Nations Security Council of India for the period 2021-22.

Current affairs 23 November 2020 in Hindi – PDF DOWNLOAD

(6) For the Delhi-Ghaziabad-Meerut Regional Accelerated Transport System Project ………… .. the loan fund has been approved by the New Development Bank?

Answer – 500 million dollars

Important Point –

  • The $ 500 million loan fund for the Delhi-Ghaziabad-Meerut Regional Accelerated Transport System Project has been approved by the New Development Bank.
  • The Ministry of Finance, Ministry of Urban Affairs, National Capital Region Transport Corporation (NCRTC), and multilateral banks signed loan agreements.

Importance:

  • These funds will also be used for the procurement of signal, telecommunications, and train control systems that will have advanced facilities, such as automated train operation, automated train safety, automated train supervision and integration with platform screen doors, etc.

 

(7) World Fishing Day is celebrated on ………………………?

Answer: 21 November

Important Point –

  • It started in 1997, where “World Forum of Fish Harvesters and Fish Workers” met in New Delhi to form the “World Fisheries Forum” with representatives from 18 countries
  • And signed a manifesto advocating a global mandate of sustainable fishing practices and policies.

Importance:

  • According to the United Nations, more than 2/3 of the world’s fish farming has ended. Therefore, it is important to celebrate the day to spread awareness about sustainable fishing.

Daily Current Affairs in Hindi

(8) From which date is the National Newborn Week celebrated?

Answer: 15 November to 21 November

Important Point –

  • Union Health and Family Welfare Minister Dr. Harsh Vardhan presided over a program to mark National Newborn Week 2020.
  • It was celebrated from 15 November to 21 November.
  • This day shows the importance of neonatal health as a major priority area of the health sector.

 

(9) ……………. the country held its first summit meeting with India?

Answer: Luxembourg

Important Point –

  • Prime Minister of India Narendra Modi and Prime Minister Javier Bettel of the Grand Duchy of Luxembourg held the India-Luxembourg Virtual Summit for the first time.
  • The two countries have had friendly relations for more than 7 decades since the establishment of diplomatic relations in 1948.

(10) ……………….. has been accepted as a component of the world-wide radio navigation system?

Answer: IRNSS

Important Point –

  • The Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS) has been selected by the International Maritime Organization (IMO) as a component of the World Wide Radio Navigation System (WWRNS) for operations in the Indian Ocean region.
  • The move is intended to help merchant’s vessels use IRNSS to obtain position information similar to the Global Positioning System (GPS) and Global Navigation Satellite System (GLONASS), to aid in the navigation of ships in seawater, about 1500 km from the Indian border. Will enable
  1. 22 November 2020 Current Affairs
  2. 21 November 2020 Current Affairs
  3. 20 November 2020 Current Affairs
  4. Today Current affairs pdf download
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *