December 5, 2020

16 November 2020 current affairs In Hindi

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Today ” 16 November 2020 current affairs In Hindi Pdf Download ” with pdf download link. Current affairs quiz is published daily in English on this website. If you want to download current affairs quiz questions or current affairs Pdf daily, then visit this website daily.

16 November 2020 current affairs In Hindi Pdf Download

(1) India’s first Sandalwood Museum is being set up in …………….. state?

Answer: Karnataka

Important Point –

  • India’s first sandalwood museum is being set up at Aranya Bhavan in Ashokapuram, Mysuru, Karnataka. The museum is being set up by the Regional Forest Department to educate farmers about the importance of sandalwood cultivation.
  • It will also provide information on technical assistance, plant availability, marketing facilities, pest control measures, incentives and schemes provided by the government to the sandalwood growers.

Top 10 Current Affairs: 16 November 2020

(2) A group of scientists has discovered a new genus of ……………… in the Andaman Island called Stripped Bubble-Nest Frog?

Answer: Tree Frog

Important Point –

  • A group of scientists have discovered a new genus of tree frog in the Andaman Islands called Stripped Bubble-Nest Frog.
  • Its biological name is Rohanixalus vittatus.
  • The ‘new genus Rohanixaalus’ is named after Sri Lankan tax payer Rohan Pethiagowda.
  • The stripped bubble-nest frog belongs to the genus of the treefrog family ‘Rakophoridae’ found in the past.

 

(3) The name of the first crew operational flight recently discussed is …………………….

Answer – SpaceX Crew-1

Important Point –

  • On November 14, SpaceX’s Crew Dragon spacecraft flew from NASA’s Kennedy Space Center in Florida.
  • The spacecraft has taken a crew of 4 to the International Space Station (ISS) for a 6-month mission.
  • The aim is to make access to space easier in terms of its cost, so that cargo and crew can be transported more easily from the ISS.

Current Affairs in Hindi

(4) Sanchaman Limbu died recently, he was the Chief Minister of which state?

Answer: Sikkim

Important Point –

  • Former Chief Minister of Sikkim, Sanchaman Limbu who was the fourth Chief Minister of Sikkim.
  • He was the Chief Minister of Sikkim from 17 June 1994 to 12 December 1994.
  • During his tenure, the Other Backward Classes Central Act was enacted in Sikkim.

 

(5) Ministry of New and Renewable Energy has amended the implementation of PM-Kusum scheme on ………………….

Answer: 13 November 2020

Important Point –

  • The Pradhan Mantri Kisan Energy Security and Upliftment Mahabhiyan (Prime Minister-Kusum) scheme comes under the purview of the Ministry of New and Renewable Energy.
  • The Ministry has revised the implementation of the PM-Kusum scheme on 13 November 2020.

Current Affairs 16 November 2020 in Hindi – PDF DOWNLOAD

(6) According to RBI, India’s economy will decline by what percentage in the second consecutive quarter (July, August, September) of the current financial year?

Answer – 8.6%

Important Point –

  • According to the RBI, India’s economy will decline by 8.6% in the second consecutive quarter (July, August, September) of the current financial year, meaning that the economy is in a for the first time in its history.
  • This is significantly lower than the 23.9% drop in real GDP during the first quarter.

 

(7) “Bosekiyana” new Hindi book written on the life of …………….. is published by Radhakrishna Prakashan?

Answer: Gulzar

Important Point –

  • “Bosekiyana”, a new Hindi book written on the life of well-known Indian poet-songwriter Gulzar, is published by Radhakrishna Prakashan.
  • This book portrays Gulzar’s life through his films, poetry, philosophy, lifestyle, likes and dislikes.
  • This book has been edited and compiled by Yashwant Vyas.
  • “Boskiyana” is the name of Gulzar’s house in Mumbai

About the book:

  • The book expresses Gulzar’s personality through detailed conversations, which reveal his thoughts and view of the world.

Daily Current Affairs in Hindi

(8) Who among the following is the current president of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)?

Answer: Vietnam

Important Point –

  • Vietnam is the current president of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN).
  • The conference will focus on various issues including the South China Sea dispute, the corona virus epidemic and business.
  • ASEAN countries also acknowledged India’s contribution in promoting peace and stability in the Indo-Pacific region and welcomed the ‘Act East Policy’ of ASEAN centrality-based India.

 

(9) On which date is World Diabetes Day celebrated?

Answer – 14 November

Important Point –

  • The celebration of World Diabetes Day is led by the International Diabetes Federation. This year, World Diabetes Day has been celebrated under the theme of nurses make the difference for diabetes.

(10) Salim Moizuddin Abdul Ali was often called ‘……. Of India’?

Answer: Birdman

Important Point –

  • Salim Moizuddin Abdul Ali was often called the ‘Birdman of India’. He was an Indian ornithologist and naturalist.
  • He was the first person from India to systematically survey birds across India.
  • He wrote several books on ornithology in India including Sydney Dillon Ripley and Land Mark Ten Volume Handbook of the Birds of India and Pakistan.

 

  1. 15 November 2020 Current Affairs
  2. 14 November 2020 Current Affairs
  3. 13 November 2020 Current Affairs
  4. 12 November 2020 Current Affairs
  5. 10 November 2020 Current Affairs
  6. Today Current affairs pdf download
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *